Skip to main content

Radu Vâlcu

chitară

Viziunea sa autentică dezvăluie atât o mare apreciere pentru chitara clasică și tradiția acesteia, cât și deschidere către fuziune și stiluri noi, creând evenimente unice în colaborare cu diverși muzicieni. După ce a câștigat numeroase premii, inclusiv premiul 1 la Volos International Guitar Festival, el s-a impus și ca o figură importantă a comunității chitarelor clasice.

Mihai Balabaș

vioară

Violonist cu background clasic; cântă și la chitară electrică cu sfx (electronică). Atras în principal de electronica ambientală, jazz, muzica lumii, muzică tradițională și rock progresiv.

Andrei Petrache

pian

Este pianist și compozitor clasic / jazz. Până în prezent a scris peste 30 de lucrări, acoperind atât genurile vocale, cât și genurile instrumentale, care sunt interpretate atât în România, cât și în alte țări europene. A câștigat mai multe premii la concursuri naționale și internaționale, atât la pian, cât și la compoziție, din care peste 30 de premii provin doar din concursuri de pian solo.

Răzvan Florescu

percuții

S-a născut la București, a absolvit Colegiul Național de Muzică George Enescu. În 2012 a câștigat primul premiu al secțiunii de percuție la Concursul Național de Interpretare Instrumentală și în 2015 a câștigat primul premiu la Concursul Național de Muzică. A susținut diverse recitaluri ca solist și ca membru în diferite ansambluri de percuție.

Philip Goron

tobe

Philip a acumulat o experiență notabilă în percuția clasică prin studiile sale (în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la masterclass-uri cu N. J. Zivkovic, Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, David Panzl, precum și în contextul programului de studii Young Masters al Universității MDW Viena) și prin colaborarea constantă cu orchestre importante (Opera Națională București, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestra Simfonică București), alături de care a concertat atât în Romania cât și în străinătate. Philip este curios și expansiv, mixând rigoarea studiului cu libertatea exprimării artistice, pasiunea sa cea mai mare rămânând performance-ul live. În prezent mai face parte din TUMBE și Mădălina Pavăl Live Orchestra. Alături de RVQ își completează drumul artistic, având ocazia să contopească aici cele două lumi din care el face parte – cea a muzicii clasice și cea world music și jazz.

Cvintetul creat de Radu Vâlcu are succes. Concertele pe care grupul le-a susţinut din 2018 şi până în prezent au fost, în majoritate, sold out. Prin aceasta, publicul validează demersul lor artistic şi, de asemenea, exprimă clar necesitatea ca astfel de iniţiative să existe. Radu Vâlcu (chitară), Mihai Balabaş (vioară, live electronics), Andrei Petrache (pian), Răzvan Florescu (vibrafon, percuţii tradiţionale) și Alexandru Badea (tobe) şi-au dorit să genereze un organism artistic prin intermediul căruia să-şi poată exprima deopotrivă creativitatea componistică şi talentul de interpreţi. Albumul de debut RVQ, „Daydream”, este spaţiul unde experienţa de până acum a grupului este filtrată şi transformată într-o muzică inteligentă, explozivă emoţional şi deja matură la nivel de scriere şi structură. Compoziţiile originale devin inima grupului, locul care generează identitatea sa sonoră. Cu inspiraţie din jazz, fusion, muzică clasică, world music sau din creaţia unui artist ca brazilianul Egberto Gismonti, „Daydream” propune, de fapt, o manieră proprie de a înţelege muzica, iar grupul se regăseşte în sensibilitatea îndreptată asupra spaţiului timbral şi aprofundarea universului armonic.

În RVQ pasiunea pentru muzică se îmbină cu seriozitatea, farmecul cu virtuozitatea şi ambiţia cu bunul simţ şi onestitatea. Este unul dintre puţinele grupuri din România cu activitate atât de constantă şi o direcţie clară. Perseverenţa în dorinţa de a face muzică urmându-şi propriul gust dă deja rezultate, iar RVQ devine un grup de referinţă pe scena autohtonă. Abia după ce descoperi muzica lor îţi dai seama că o aşteptai de mult.

Maria Balabaș / ConnectArts.ro